Don sfinx rotuiset kissat makoilee peiton alla.

Don sfinx

Don sfinx on Venäjältä kotoisin oleva karvaton kissarotu. Don sfinxien historia alkaa niinkin vähän aikaa sitten kuin 80-luvun lopulla kadulta löytyneestä kissasta. Rotu on hyväksytty WCF:ssä alun perin vuonna 1997, ja vuoden 2007 alusta se sai alustavat sertioikeudet FIFé:ssä. Don sfinx hyväksyttiin täysin vuoden 2011 alussa. Don sfinx on siis Suomessa, ja muuallakin maailmalla vielä varsin uusi tuttavuus.

Tärkein ero kanadalaisen ja venäläisen karvattoman rodun välillä löytyy geeneistä. Siinä missä sfinxien karvattomuus on resessiivisen geenin aikaan saamaa, on don sfinxien karvattomuus peräisin dominoivasti periytyvästä geenistä. Kuten sfinxien, myös don sfinxien hoitoon kuuluu säännöllinen pesu, ja kissat kuluttavat paljon energiaa ylläpitäessään ruumiinlämpöä. Turkin puuttuminen altistaa ihon auringonsäteilylle ja naarmuille tavanomaista kissaa herkemmin, joten Don Sfinxit ovat ehdottomasti sisäkissoja.

LUONNE

Viisas, omistajalleen omistautuva, lämmin, utelias.

PAINO

3-5 kg

OLEMUS

Sfinxiä vankempi luusto ja lyhyemmät jalat. Jykevä ja kompakti.

PÄÄ

Sfinxiä kapeammat ja korkealle sijoittuneet korvat sekä pientä painaumaa lukuun ottamatta suora profiili. Silmät mantelin muotoiset ja selkeästi vinossa.

TURKKI

Täysin karvattomat kissat ovat homotsygootteja karvattomuuden aiheuttavan geenin suhteen. Flock-kissat näyttävät karvattomilta, mutta vartaloa peittää ohut nukka. Velour-tyyppisillä kissoilla on rex-tyyppinen karvoitus, joka vähitellen häviää 2 kk-2 vuoden ikään mennessä. Brush-tyyppisillä kissoilla ei ole serttioikeuksia ja niillä on karkea karva joka säilyy läpi elämän.

VÄRI

Kaikki värit ja kuviot sallittu. Näyttelyissä viisi väriryhmää.


Rotumääritelmä ja väriryhmät

FIFe WCF