Pieni German rex pentu pahvilaatikossa.

Kissan hankinta

Kattojärjestöt 10 kysymystä kasvattajalle Hintatasot Linkkejä

Rotukissalla on aina rekisterikirja - älä osta paperitonta pentua

Jos haluat kissan joka on luonteeltaan ja ulkonäöltään rex tai sfinx, älä tyydy vähempään - varmista että pentusi on rekisteröity. Paperiton pentu voi olla jotain aivan muuta kuin myyjä väittää.

Rex ja sfinx kissojen ominaispiirteet, upea luonne mukaan lukien, ovat pitkäjänteisen kasvatustyön tulosta. Pitkäjänteisyyden puuttuessa myös rotuominaisuudet häviävät. Kiharaturkkien, kuten myös karvattomien kissojen rotusekoitukset ovat ulkoisestikin aivan tavallisen kissan näköisiä. Vastuullisessa kasvatustyössä "vahinkopentuja" ei tule säännöllisesti eikä 36 euroa ole este pennun rekisteröinnille (Kissaliiton rekisterikirjan hinta vuonna 2013).

Älä osta paperitonta pentua - Älä tue pentutehtailua!


Kattojärjestöt

Jokainen SUREX:n sivulla oleva pentue on rekisteröity johonkin kattojärjestöön ja jokainen listoilta löytyvä kasvattaja kasvattaa jonkun kattojärjestön alla. Kattojärjestöjä on monia, mutta Suomessa toimii pääasiassa FIFe (Suomen kissaliitto), CFA (Cat Fanciers of Finland) ja TICA (FINTICAt). SUREX on tehnyt yhteistyösopimuksen Suomen kissaliiton kanssa, mutta SUREX:n tarkoituksena on edistää kaikkien rotujemme kasvatusta kattojärjestöstä riippumatta ja vuonna 2013 julkaistun Reilun Pelin -sopimuksemme myötä toivotamme tervetulleeksi toimintaamme kaikki kasvattajat kattojärjestöstä riippumatta.

Kattojärjestöt eroavat toisistaan jonkun verran ja alla on pyritty esittelemään eri kattojärjestöjen toimintaa. Yhteistä kaikilla kattojärjestöillä on kuitenkin se, että niiden alla kasvattavat kasvattajat ovat sitoutuneet noudattamaan järjestön sääntöjä ja rekisteröivät pentunsa. Kattojärjestöjen eroista huolimatta SUREX:n listoilla olevat kasvattajat ovat sitoutuneet noudattamaan allekirjoittamaansa Reilun pelin –kasvattajasopimusta, joka määrittelee esimerkiksi pentueen minimiluovutusiän 12 viikkoon, ellei kasvattajan oma kattojärjestö vaadi korkeampaa luovutusikää.

FIFe - The Fédération Internationale Féline (FIFe) on perustettu vuonna 1949 Pariisissa, Ranskassa, Madame Marquerite Ravelin toimesta. Aluksi tämä järjestö toimi nimellä Fédération Internationale Féline d'Europe, mutta d'Europe-loppuosa tiputettiin pois Brazilian Cat Clubin liittyessä FIFen riveihin. FIFe toimii pääosin Euroopassa, Etelä-Amerikassa ja Aasiassa. FIFen kotipaikka on Luxembourg.

CFA - The Cat Fanciers' Association Inc (CFA) perustettiin 1906 ja se on maailman suurin kissajärjestö. CFA on rekisteröinyt tähän mennessä yli 2 miljoonaa rotukissaa. CFA:han kuuluu yli 600 jäsenyhdistystä eri puolilla maailmaa, Suomessa toimii aktiivisesti Cat Fanciers of Finland ry. CFA:han ei itsessään kuulu henkilöjäseniä, vaan halukkaat liittyvät jäseniksi jäsenyhdistyksiin. Kasvattamiseen, pentujen rekisteröimiseen, näyttelyttämiseen tai muihin CFA:n tarjoamiin palveluihin ei vaadita jäsenyyttä.

TICA - The International Cat Association (TICA) on perustettu 22.6.1979 Georgia Morganin toimesta. Hänen unelmansa oli luoda edestyksellisin, joustavin sekä innovatiivisin kissarekisteri maailmassa. TICA:ssa jäsenet suoraan äänestävät tulevista päätöksistä, yhdistyksillä ei ole äänivaltaa. Liittyminen on vapaaehtoista, eli TICA:n palveluihin; rekisteröintiin, näyttelyttämiseen, kasvattamiseen yms. ei tarvitse jäsenyyttä. TICA:n toimisto sijaitsee Harlingenissa Texasissa, missä pyöritetään kaikki paperityö näyttelyistä rekisteröintiin asti.


10 kysymystä kasvattajalle

Vastuullinen kasvattaja on valmis vastaamaan kaikkia hänen kasvattamista koskeviin kysymyksiin. Tässä pieni tietopaketti siitä, mitä kasvattajalta kannattaa kysyä, jotta mieluinen pentu löytyy.

Kysymykset

 1. Minkä takia kasvatat kissoja / mikä on kasvatuksesi tavoite?
 2. Mitkä terveystutkimukset on tehty vanhemmille ja millaiset tulokset ovat?
 3. Miksi teit juuri näillä kissoilla pennut?
 4. Mitä pennut ovat tottuneet syömään?
 5. Mitä hiekkaa pennut käyttävät?
 6. Milloin pennut rokotetaan? Onko pennut rokotettu kahteen kertaan? Onko pennut mikrosirutettu?
 7. Onko pennut (ja emo) madotettu, millä ja milloin?
 8. Milloin lemmikkipentujen sterilisointi/kastrointi?
 9. Minkälaisia sopimuksia käyttää, onko sopimus itse tehty vai onko käytössä kissaliiton sopimuspohja?
 10. Mistä hinta koostuu?

Hintatasot

Jokainen kasvattaja hinnoittelee kasvattamansa rotukissat itsenäisesti eikä yhdistyksellä tai ulkopuolisella henkilöllä ole oikeutta puuttua hinnoitteluun.

Pentujen hintaan vaikuttavat monet asiat, kuten vanhempien

 1. alkuperä (kotimaa/ulkomaa)
 2. näyttelymenestys tai tittelit
 3. siitoskäyttömäärä
 4. sukutaulut
 5. sukulinjojen harvinaisuus
 6. astutus (kotimaa/ulkomaa)
 7. kasvattajan oma näkemys pentujensa tasosta.

Hyödyllisiä linkkejä

Suomen Kissaliitto ry

FIFe - The Fédération International Féline

Nordiska Rexringen

Rex&Sphynx Klubben

Paw Peds

Kissojen geenitutkimus

Pauli Aranevan kissanäyttelykuvia

Catza.net kissanäyttelyvalokuvia

Tessa.lv kissanäyttelyvalokuvia