Sfinx-rotuiset kissat makoilee sohvalla.

Sfinx

Sfinx on luonnollisena mutaationa syntynyt karvaton kissarotu joka sai alkunsa Torontossa Kanadassa maatiaiskissan pentueesta. Sfinxien jalostuksessa käytettiin aluksi devon rexejä, nykyään normaaliturkkisia lyhytkarvakissoja. Ensimmäinen sfinx tuli Suomeen 2000 USA:sta ja ensimmäinen pentue syntyi 2002.

Sfinxin iho rasvoittuu vilkkaan aineenvaihdunnan johdosta ja kissaa pitää pestä shampoolla pari kertaa kuukaudessa. Nahkaa ei rasvata.

Sfinx tulee hyvin toimeen muiden eläinten ja lasten kanssa ja olisikin suotavaa, että sillä olisi kissakaveri, jos omistaja on päivisin poissa kotoa.

LUONNE

Vilkas, älykäs, utelias.

PAINO

3-5 kg

OLEMUS

Sfinxin vartalo on keskipitkä, kiinteä ja lihaksikas, vatsanseutu täyteläisen pyöristynyt. Takajalat ovat hieman etujalkoja pidemmät. Häntä on ohut ja kapeneva. Sfinx ei saa olla olemukseltaan pieni eikä hento.

PÄÄ

Pää on kiilamainen, hieman leveyttään pidempi, suoran nenän ja otsan yhtymäkohdassa on hieman stoppia, poskipäät ovat korostuneet. Korvat ovat kärjistään pyöristyneet, kookkaat, avoimet ja sisältä täysin karvattomat. Silmät ovat sitruunanmuotoiset, vinot ja suuret.

TURKKI

Sfinx ei ole täysin karvaton, vaan sitä peittää kevyt untuva. Käteen sen iho tuntuu lämpimältä pehmeältä persikalta, vähän säämiskämäiseltä. Ihon ryppyisyys on toivottavaa erityisesti kuono-osan ympärillä, korvien välissä ja hartioiden ympärillä.

VÄRI

Kaikki värit ja kuviot on sallittu. Näyttelyissä viisi väriryhmää.


Rotumääritelmä ja väriryhmät

FIFe TICA WCF CFA