Cornish rex Devon rex German rex Don sfinx Sfinx Suomen Rex-kissayhdistys ry
Logo

           CORNISH REX

CORNISH REX

Cornish rexien kantaisä Kallibunker syntyi Cornwallissa Englannissa 1950 maatiaiskissan pentueeseen. Kallibunker koeristeytettiin emonsa kanssa, jolloin huomattiin, että kihara turkki periytyy väistyvästi. Cornish rexien jalostukseen käytettiin alkuaikoina mm. brittiläistä lyhytkarvaa ja siamilaista.
Sunny Agnus*LT, CRX d 03
om. Kirsi Rintapää & Mika Viitanen, kasv. Agne Laskyte, kuva Lisen Julin
Ensimmäiset cornish rexit tulivat Suomeen 1967 Tanskasta ja Englannista, ja rodun kasvatus alkoi heti seuraavana vuonna. Cornish rexejä kasvatetaan Suomessa aktiivisesti, ja pentuja on hyvin saatavilla.

Cornish rex on keskikokoinen, hoikka ja elegantti kissa, jonka vartalo on keskipitkä, siro ja lihaksikas. Paras tuntomerkki on laineikas, vartalonmyötäinen, pehmeä turkki. Turkista puuttuu muille kissoille tyypillinen väli- ja päällyskarva. Myös cornish rexin viikset ja kulmakarvat ovat kihartuneita.

Cornish rexin jalat ovat suorat ja antavat vaikutelman korkeajalkaisuudesta. Pää on hieman leveyttään pitempi ja se kaventuu kuonosta poskipäihin asti, joista eteenpäin pää on kallon loppuun asti tasalevyinen. Profiili on suora. Päälaki (kallo) on litteä, mikä mahdollistaa korvien asettumisen korkealle päälaelle. Korvat ovat suuret ja tyvestään leveät, kärjet ovat hieman pyöristyneet. Silmät ovat keskikokoiset, ovaalit ja ne kaartuvat hieman ylöspäin. Häntä on pitkä, piiskamainen ja ohut. Aikuisen kissan paino vaihtelee 2,5 ja 4,5 kg välillä.

Cornish rexeillä kaikki värit ja kuviot on sallittu ja näyttelyissä nämä kissat jaetaan yhdeksään väriryhmään.

Luonteeltaan cornish rex on vilkas, huomionkipeä ja huumorintajuinen. Monen cornish rexin lempipuuhaa on keikkua olkapäällä, mistä käsin kissa voi mainiosti osallistua kotiaskareisiin.

© Otsikkokuva: Heikki Siltala
Kuvien luvaton kopiointi kielletty!