Cornish rex Devon rex German rex Don sfinx Sfinx Suomen Rex-kissayhdistys ry
Logo

           SFINX

SFINX

Sfinx on luonnollisena mutaationa syntynyt karvaton kissarotu ja se sai alkunsa Torontossa Kanadassa maatiaiskissan pentueesta. Sfinxien jalostuksessa käytettiin aluksi devon rexejä, nykyään normaaliturkkisia lyhytkarvakissoja. Ensimmäinen sfinx tuli Suomeen 2000 USA:sta ja ensimmäinen pentue syntyi 2002.

Hobbitqueen's Ace of Spades, SPH n 09
om. & kasv. Merja Niemelä, kuva Tessa
Sfinx ei ole täysin karvaton, vaan sitä peittää kevyt untuva. Käteen sen iho tuntuu lämpimältä pehmeältä persikalta, vähän säämiskämäiseltä. Ihon ryppyisyys on toivottavaa erityisesti kuono-osan ympärillä, korvien välissä ja hartioiden ympärillä. Sfinxin vartalo on keskipitkä, kiinteä ja lihaksikas, vatsanseutu täyteläisen pyöristynyt. Takajalat ovat hieman etujalkoja pidemmät. Pää on kiilamainen, hieman leveyttään pidempi, suoran nenän ja otsan yhtymäkohdassa on hieman stoppia, poskipäät ovat korostuneet. Korvat ovat kärjistään pyöristyneet, kookkaat, avoimet ja sisältä täysin karvattomat. Silmät ovat sitruunanmuotoiset, vinot ja suuret. Häntä on ohut ja kapeneva. Sfinxin iho rasvoittuu vilkkaan aineenvaihdunnan johdosta ja kissaa pitää pestä shampoolla pari kertaa kuukaudessa. Nahkaa ei rasvata. Aikuisen kissan paino vaihtelee 3 ja 5 kg välillä eikä kissa saa olla pieni eikä hento.

Sfinxeillä kaikki värit ja kuviot on sallittu ja näyttelyissä nämä kissat kilpailevat viidessä väriryhmässä.

Luonteeltaan sfinx on vilkas, älykäs ja utelias. Sfinx tulee hyvin toimeen muiden eläinten ja lasten kanssa ja olisikin suotavaa, että sillä olisi kissakaveri, jos omistaja on päivisin poissa kotoa.© Otsikkokuva: Laura Ikola
Kuvien luvaton kopiointi kielletty!