Cornish rex Devon rex German rex Don sfinx Sfinx Suomen Rex-kissayhdistys ry
Logo

           DON SFINX

DON SFINX

Don sfinx on Venäjältä kotoisin oleva karvaton kissarotu. Don sfinxien historia alkaa niinkin vähän aikaa sitten kuin 80-luvun lopulla kadulta löytyneestä kissasta. Rotu on hyväksytty WCF:ssä alun perin vuonna 1997, ja vuoden 2007 alusta se sai alustavat sertioikeudet FIFé:ssä. Don sfinx hyväksyttiin täysin vuoden 2011 alussa. Don sfinx on siis Suomessa, ja muuallakin maailmalla vielä varsin uusi tuttavuus.

Sparrishoop Darling, DSP a 21
om. Tarja Ronkainen, kasv. Reija Jäntti, kuva Tessa
Don sfinx on sfinxiä vankempi vartaloltaan ja päässä erona ovat kapeammat ja korkealle sijoittuneet korvat sekä pientä painaumaa lukuun ottamatta suora profiili. Myös silmät ovat don sfinxillä erilaiset kuin sfinxillä, ne ovat mantelin muotoiset ja selkeästi vinossa. Tärkein ero kanadalaisen ja venäläisen karvattoman rodun välillä löytyy kuitenkin geeneistä, siinä missä sfinxien karvattomuus on resessiivisen geenin aikaan saamaa, on don sfinxien karvattomuus peräisin dominoivasti periytyvästä geenistä. Kuten sfinxien myös don sfinxien hoitoon kuuluu säännöllinen pesu, ja kissat kuluttavat paljon energiaa ylläpitäessään ruumiinlämpöä. Turkin puuttuminen altistaa ne myös auringonsäteilylle ja naarmuille tavanomaista kissaa enemmän, joten ne ovat ehdottomasti sisäkissoja.

Karvattomuus esiintyy don sfinxeillä eriasteisena. Täysin karvattomat kissat ovat homotsygootteja karvattomuuden aiheuttavan geenin suhteen. Flock-kissat näyttävät karvattomilta, mutta niiden vartaloa peittää ohut nukka. Velour-tyyppisillä kissoilla on rex-tyyppinen karvoitus, joka vähitellen häviää 2 kk-2 vuoden ikään mennessä. Brush-tyyppisillä kissoilla ei ole serttioikeuksia ja kissoilla on karkea karva joka säilyy koko niiden elämän.

Don sfinxeillä kaikki värit ja kuviot on sallittu ja näyttelyissä nämä kissat kilpailevat viidessä väriryhmässä.

© Otsikkokuva: Linda Alho
Kuvien luvaton kopiointi kielletty!