Cornish rex Devon rex German rex Don sfinx Sfinx Suomen Rex-kissayhdistys ry
Logo

CFA - The Cat Fanciers' Association Inc

The Cat Fanciers' Association Inc (CFA) perustettiin 1906 ja se on maailman suurin kissajärjestö. CFA on rekisteröinyt tähän mennessä yli 2 miljoonaa rotukissaa. CFA:han kuuluu yli 600 jäsenyhdistystä eri puolilla maailmaa, Suomessa toimii aktiivisesti Cat Fanciers of Finland ry. CFA:han ei itsessään kuulu henkilöjäseniä, vaan halukkaat liittyvät jäseniksi jäsenyhdistyksiin. Kasvattamiseen, pentujen rekisteröimiseen, näyttelyttämiseen tai muihin CFA:n tarjoamiin palveluihin ei vaadita jäsenyyttä.

CFA:n toimisto sijaitsee Alliancessa Ohiossa, josta mm. kaikki viralliset sukutaulut, rekisteröintitodistukset yms. toimitetaan joka puolelle maailmaa.

Ensimmäiset CFA:n alaiset kissanäyttelyt järjestettiin jo perustamisvuonna 1906 Buffalossa ja Detroitissa. Nykyisin jäsenyhdistysten järjestämiä näyttelyitä pidetään noin 400 näyttelykausittain (1.5. - 31.4.), joista suurin osa järjestetään yhdistyksen ydinalueella Pohjois-Amerikassa.

Koska näyttelytoiminta on laajamittaista, koko maailman kattavaa, on näyttelytoiminta jaettu alueellisesti regioneihin ja International Divisioniin. Näyttelyvyöhykkeistä seitsemän (Regionit 1-7) sijaitsee Pohjois-Amerikassa, kahdeksas Japanissa (Region 8, Japan) ja yhdeksäs Euroopassa (Region 9, Europe). Näiden lisäksi on International Division, johon kuuluu Aasia poislukien Japani.

Näyttelysäännöt ja rotumääritelmät ovat yhtenäiset kaikille. Perusnäyttely on 2-päiväinen kuuden kehän kaikkien rotujen (AB) näyttely, jossa kissamäärä on rajattu 225:een. Kaikki näyttelyyn ilmoitetut kissat kiertävät kaikilla kuudella tuomarilla (3 kehää/tuomaria kumpanakin päivänä) kahden päivän aikana ja jokainen tuomari tekee kustakin ryhmästä (aikuiset leikkaamattomat, aikuiset leikatut, pennut, kotikissat) omat itsenäiset valintansa näyttelyn kauneimmista kissoista. Näissä AB-kehissä kaikki rodut kilpailevat keskenään huolimatta karvanpituudesta tai kissan tyypistä.

CFA:lla on myös yhtenäiset rekisteröintisäännöt kaikille. CFA:n Breed Standard -julkaisu (rotumääritelmät) käsittää tällä hetkellä 42 eri kissarotua. CFA:n suosituimmat rodut ovat rekisteröintitilastojen perusteella persialainen ja exotic jo viidettä perättäistä vuotta.

Mainittakoon vielä, että Region 9:n edustaja CFA:n hallituksessa on suomalainen Pauli Huhtaniemi. Hän on ensimmäinen Euroopasta kattojärjestön hallitukseen päässyt henkilö.

CFA ja kissojen hyvinvoinnin tukeminen
CFA-rekisteröidyt kissat ja -näyttelyt ovat kissaharrastajille tutuinta toimintaa. CFA:lla on kuitenkin ollut varsin merkittävä vaikutus kissojen terveyteen liittyvien tutkimuksien rahoittajana. Nämä tutkimustulokset vaikuttavat myös jokaisen kissan omistajan arkeen eläinlääkärinvastaanotolla käydessä.

CFA perusti 1960-luvulla The Winn Feline Foundation -säätiön, joka jakaa saatuja lahjoituksia eläinlääketieteelliseen tutkimukseen ja koulutukseen. Säätiö on vuosien varrella jakanut yli 3 miljoonaa USA:n dollaria (2,6 miljoonaa euroa) tutkimuksiin, joiden avulla on mm. saatu kehitettyä testit FeLV:iin ja FIV:iin, pystytty selvittämään veriryhmien yhteensopivuusongelmat ja kehittämään erilaisia DNA testejä sairauksiin, uusimpana mm. persialaisen ja exoticin PKD DNA-testin sekä maine coonien että ragdollien HCM-testien kehittäminen.

Tällä hetkellä Winnin tunnetuimmat projektit ovat The Ricky Fund -rahasto HCM-tutkimukseen ja The Bria Fund -rahasto FIP-tutkimukseen. The Winn Feline Foundationin lisäksi muita yleishyödyllisiä CFA:n ylläpitämiä toimintoja ovat erilaiset rahastot mm. kodittomien rotukissojen välittämiseen (Purebred res-cue) ja luonnonkatastrofialueella asuneiden kissojen pelastamiseksi (Disaster relief). CFA myös rahoittaa lukuisia julkaisuja, joilla pyritään välittämään oikeaa tietoa kissojen oikeasta hoidosta.

Mitä papereita ostaja saa CFA-rekisteröidyn pennun mukana?
CFA-rekisteröidyllä kissalla on joko blue slip, yellow slip tai green slip riippuen, onko kasvattaja rekisteröinyt kissan kokonaan (green slip), jolloin omistajan muutos pitää tehdä erikseen tai onko etukäteen maksettu, vain täyttöä ja palautusta vailla oleva todistus (yellow slip) tai maksua, täyttöä ja palautusta vailla oleva (blue slip) rekisteröinti. Tarkemmin rekisteröinneistä löydät tietoa täältä.

Pennun mukana ei kuitenkaan tule sukutaulua, mutta halutessaan sen voi uusi omistaja tilata (apua saa varmasti kasvattajalta). Slipissä on tiedot itse kissasta, sen vanhemmista ja kasvattajasta, mutta todistus on pelkkä paperilipuke, jossa ei ole paikkaa esim. rokotusmerkinnöille. Lisäksi pennulla tulee olla rokotustodistus.

Cat Fanciers of Finland ry

Kirjoittanut Tea Tuominen
Cat Fanciers of Finland ry, sihteeri
Region 9:n kasvatustyöryhmän yksi mentoreista