Cornish rex Devon rex German rex Don sfinx Sfinx Suomen Rex-kissayhdistys ry
Logo

KISSAN HANKINTA


Rotukissalla on aina rekisterikirja - älä osta paperitonta pentua

Jos haluat kissan joka on luonteeltaan ja ulkonäöltään rex tai sfinx, älä tyydy vähempään - varmista että pentusi on rekisteröity. Paperiton pentu voi olla jotain aivan muuta kuin myyjä väittää.

Rex ja sfinx kissojen ominaispiirteet, upea luonne mukaan lukien, ovat pitkäjänteisen kasvatustyön tulosta. Pitkäjänteisyyden puuttuessa myös rotuominaisuudet häviävät. Kiharaturkkien, kuten myös karvattomien kissojen rotusekoitukset ovat ulkoisestikin aivan tavallisen kissan näköisiä. Vastuullisessa kasvatustyössä "vahinkopentuja" ei tule säännöllisesti eikä 36 euroa ole este pennun rekisteröinnille (Kissaliiton rekisterikirjan hinta vuonna 2013).

Älä osta paperitonta pentua - älä tue pentutehtailua!


Kattojärjestöt

Jokainen SUREX:n sivulla oleva pentue on rekisteröity johonkin kattojärjestöön ja jokainen listoilta löytyvä kasvattaja kasvattaa jonkun kattojärjestön alla. Kattojärjestöjä on monia, mutta Suomessa toimii pääasiassa FIFe (Suomen kissaliitto), CFA (Cat Fanciers of Finland) ja TICA (FINTICAt). SUREX on tehnyt yhteistyösopimuksen Suomen kissaliiton kanssa, mutta SUREX:n tarkoituksena on edistää kaikkien rotujemme kasvatusta kattojärjestöstä riippumatta ja vuonna 2013 julkaistun Reilun Pelin -sopimuksemme myötä toivotamme tervetulleeksi toimintaamme kaikki kasvattajat kattojärjestöstä riippumatta.

Kattojärjestöt eroavat toisistaan jonkun verran ja alla on pyritty esittelemään eri kattojärjestöjen toimintaa. Yhteistä kaikilla kattojärjestöillä on kuitenkin se, että niiden alla kasvattavat kasvattajat ovat sitoutuneet noudattamaan järjestön sääntöjä ja rekisteröivät pentunsa. Kattojärjestöjen eroista huolimatta SUREX:n listoilla olevat kasvattajat ovat sitoutuneet noudattamaan allekirjoittamaansa Reilun Pelin -sopimusta, joka määrittelee esimerkiksi pentueen minimiluovutusiän 12 viikkoon, ellei kasvattajan oma kattojärjestö vaadi korkeampaa luovutusikää.

FIFe - The Fédération Internationale Féline (FIFe) on perustettu vuonna 1949 Pariisissa, Ranskassa, Madame Marquerite Ravelin toimesta. Aluksi tämä järjestö toimi nimellä Fédération Internationale Féline d'Europe, mutta d'Europe-loppuosa tiputettiin pois Brazilian Cat Clubin liittyessä FIFen riveihin. FIFe toimii pääosin Euroopassa, Etelä-Amerikassa ja Aasiassa. FIFen jäseninä toimivat kissaliitot, joita kirjoitushetkellä (05/2013) on FIFen riveissä 44 kappaletta yli neljästäkymmenestä eri maasta. FIFen kotipaikka on Luxembourg... Lue lisää FIFestä!

CFA - The Cat Fanciers' Association Inc (CFA) perustettiin 1906 ja se on maailman suurin kissajärjestö. CFA on rekisteröinyt tähän mennessä yli 2 miljoonaa rotukissaa. CFA:han kuuluu yli 600 jäsenyhdistystä eri puolilla maailmaa, Suomessa toimii aktiivisesti Cat Fanciers of Finland ry. CFA:han ei itsessään kuulu henkilöjäseniä, vaan halukkaat liittyvät jäseniksi jäsenyhdistyksiin. Kasvattamiseen, pentujen rekisteröimiseen, näyttelyttämiseen tai muihin CFA:n tarjoamiin palveluihin ei vaadita jäsenyyttä... Lue lisää CFA:sta!

TICA - The International Cat Association (TICA) on perustettu 22.6.1979 Georgia Morganin toimesta. Hänen unelmansa oli luoda edestyksellisin, joustavin sekä innovatiivisin kissarekisteri maailmassa. TICA:ssa jäsenet suoraan äänestävät tulevista päätöksistä, yhdistyksillä ei ole äänivaltaa. Liittyminen on vapaaehtoista, eli TICA:n palveluihin; rekisteröintiin, näyttelyttämiseen, kasvattamiseen yms. ei tarvitse jäsenyyttä. TICA:n toimisto sijaitsee Harlingenissa Texasissa, missä pyöritetään kaikki paperityö näyttelyistä rekisteröintiin asti... Lue lisää TICA:sta!


Kissan hankinnan FAQ

Allergia

Aiheuttavatko cornish rexit, devon rexit tai sfinxit allergiaa? Mikä kissarotu sopisi parhaiten astmaatikoille/allergisille?
Vastaus: Yksikään kissarotu ei ole hypoallergeeninen riippumatta siitä, onko kissalla karvaa vai ei, onko karva lyhyttä vai pitkää, suoraa vai kiharaa. Kissa-allerginen henkilö on ensin altistunut ja herkistynyt kissan eläinpölylle, jolloin henkilö saa allergia-oireita aina altistuttuaan uudestaan kissan eläinpölylle (eläinepiteelille) tai eritteille (sylki, virtsa, ulosteet). Karva on vain yksi osa, josta eläinpölyä muodostuu.

Olen kuullut, että jollakulla allergikolla on kotonaan yhdistyksenne edustamia rotuja?
Vastaus: On totta, että osa allergikoista sietää cornish rex, devon rex tai sfinx -kissoja, kun taas osa saa näistä roduista pahemmat oireet kuin muista. Jos olet aikuinen allergikko, harkitse oma tilanteesi tarkkaan ennen kissan hankintaa. Mikäli perheen lapsi on allergikko tai astmaatikko, SUREX ei suosittele kissan hankintaa lainkaan. Jos kissan syliin ottaminen aiheuttaa astmakohtauksen tai muita oireita, on siitä pakko luopua, jos haluaa pitää oireet poissa. Jos perheessä on selvä allergiataipumus, lemmikkieläimestä tulee pulma ennemmin tai myöhemmin. Jos astma tai nuha on sisäsyntyinen eli allergiataipumusta ei ole osoitettu, lemmikistä luopuminen ei ehkä muuta tilannetta.

Onko olemassa mitään keinoa, miten voisin elää kissan kanssa vaikka olen allerginen?
Vastaus: Kuten muissakin allergioissa, syynmukaisinta hoitoa on allergeenien poistaminen tai vähentäminen elinympäristöstä. Mikäli kissa-allergikon kotona on kissa, on allergian syynmukainen hoitoyhtälö vaikeasti toteutettavissa. Lääkehoito, kodin allergia-saneeraus sekä päivittäinen perussiivous, tehokas ilmanpuhdistin ja makuuhuoneen pitäminen kissattomana alueena voivat lievittää oireita, mutta eivät poista ongelmaa. Kissa-allergeeni nousee herkästi ilmaan ja liikkuu ilmavirtojen mukana, joten vaikka kissaa ei päästetä makuuhuoneeseen, makuuhuoneessa on lähes yhtä paljon allergeeneja kuin muualla asunnossa. Sillä, ettei kissaa päästetä makuuhuoneeseen, estetään kuitenkin allergeenien tarttuminen ja kerääntyminen erityisesti vuodevaatteisiin ja patjoihin.

Mitkä ovat tavallisimmat kissan aiheuttamat allergia-oireet?
Vastaus: Kissan allergeenit aiheuttavat useimmiten oireita hengityselimistössä (allerginen nuha, astma), silmissä (silmäluomien ja silmän sidekalvon reaktiot) tai ihossa (kosketusallergia).

Cornish rexin ja devon rexin karvoitus

Millä tavalla cornish rexin tai devon rexin turkit kiharretaan tai trimmataan laineikkaiksi? Voiko trimmauksen suorittaa itse tai mistä löytää hyvän trimmaajan?
Vastaus: Sekä cornish rexin että devon rexin turkki on luonnostaan laineikas. Turkkeja ei kiharreta tai trimmata.

Onko cornish rex tai devon rex sellainen karvaton kissa?
Vastaus: Ei ole. Molemmilla roduilla kuuluu olla lyhyt, laineikas tai kihara turkki. Täysin karvaton kissa on sfinx.

Pitääkö viikset trimmata näyttelyihin lyhyiksi?
Vastaus: Viiksiä ei saa lyhentää millään kissarodulla. Rex-kissojen ja sfinxien käkkyräiset viiksikarvat katkeavat helposti ja tämän vuoksi aika ajoin saattaa näyttää siltä, että viikset puuttuvat kokonaan tai niistä on jäljellä vain tyngät. Viiksien tulee olla hyvänpituiset ja kiharat.

Törmäilevätkö nuo kissat seiniin kun niillä ei ole viiksiä?
Vastaus: Eivät törmäile! Kaikilla edustamillamme roduilla on viikset, mutta ne voivat olla katkeilleet ja siksi hyvin lyhyet. Kissat eivät siis ole viiksettömiä, ei edes karvaton sfinx.

Rotukissan hankinta ja hoito

Paljonko rotukissa maksaa?
Vastaus: Surexin sivulta löytyy cornish rexin, devon rexin, sfinxin ja don sfinxin yleinen hintataso. Lopullisesta myyntihinnasta neuvottelevat aina kasvattaja ja mahdollinen ostaja keskenään.

Miksi rotukissanpentu maksaa niin paljon?
Vastaus: Kissojen kasvattaminen on harrastustoimintaa, joka tähtää rodun kehittämiseen, ei kissojen määrän lisäämiseen, eikä kasvattajan tarkoitus ole saada pennuista voittoa vaan pyrkiä kattamaan suurimmat pentujen teettämisestä syntyvät kulut. Kulut muodostuvat pääosin terveyden vaalimisesta, pennun rekisteröinti itsessään ei ole kallista. Leijonanosan pennun hinnasta muodostavat siis eläinlääkärikulut; mm. pennun vanhempien testauskulut (FeLV, FIV ja sieni), sydänultrakulut, veriryhmämääritykset ja mikrosirut, pentujen rokotukset, madotukset, terveystarkastus jne. Ongelmien ilmetessä synnytyksessä tai pentujen alkutaipaleella kasvattajan tulee olla aina valmis lähtemään eläinlääkäriin ja kuluja voi tulla vielä huomattavasti enemmän. Odottavan ja imettävän emon ruokahalu on myös moninkertainen, ja jokainen voi varmastikin kuvitella millaisia määriä ruokaa ja kissanhiekkaa kasvavat pennut kuluttavat. Pentujen tasapainoisen kasvun ja kehityksen turvaamiseksi ruuan on oltava korkealaatuista ja monipuolista.

Kasvatukseen liittyy myös paljon muita kuluja. Rotujen terveyden kannalta on välttämätöntä laajentaa geenipohjaa tuontikissoilla, mutta se on kallista puuhaa, varsinkin kun yhdellä kissalla on järkevää tehdä vain muutamia pentueita. Kollia ei tietenkään voida valita vain asuinpaikan perusteella, jolloin astutusmaksun päälle tulee myös matkakustannuksia. Ensimmäisen pentueen jälkeen kissalle on myös pakko hakea näyttelyistä vähintään avoimen luokan excellent -arvostelu tai siitoshyväksyntä.

Muistathan myös että pennun ostohinnan lisäksi kissasta tulee muitakin kuluja. Kissa tarvitsee säännölliset rokotukset, madotukset, kissanhiekkaa ja laadukasta ruokaa koko sen elämän ajan. Ja aina tulee myös varautua yllättäviin eläinlääkärilaskuihin, vaikka perusterveestä kissasta puhuttaisiinkin.

Mistä saisin ilmaisen tai halvan rex-kissan, käytettykin kelpaisi?
Vastaus: Rotukissalla on aina rekisterikirja ja kissojen hinnat lähtevät noin 400 eurosta ylöspäin. Mikäli tarjottu kissa on selvästi tätä edullisempi eikä pennussa/kissassa ole selvää eläinlääkärin toteamaa rakennevirhettä tai kasvattaja ei sellaisesta mainitse, on ostajan syytä tarkastaa, että kyseessä on rekisteröity rotukissa, jolla on oma Suomen Kissaliiton tai muun kattojärjestön (CFA, TICA) virallinen rekisteritodistus.

Rekisteröimätön kissa maksaa noin 100 euroa, mutta rotuyhdistys SUREX ei ota tällaisia kissoja pentuvälitykseensä. Toisinaan kissojen omistajat joutuvat luopumaan täysikasvuisesta kissasta. SUREX:n kotisivuilla on erikseen mainittu kunkin rodun valikossa aikuiset kissat, jotka hakevat uutta kotia. Uudelleen sijoitettavat rotukissat eivät myöskään ole ilmaisia.

Pitääkö rotukissat leikata?
Vastaus: On suositeltavaa, että kissat, joita ei ole tarkoitus käyttää rodunjalostukseen, leikataan. Uroskissoilla toimenpide on kastrointi, naarailla sterilointi. Molemmat toimenpiteet voidaan tehdä melko varhaisessa iässä ja jo ennen kuin kissa on sukukypsä. Jotkut kasvattajat myyvät lemmikiksi menevät pentunsa varhaiskastroituina- tai steriloituina, jolloin uuden kodin ei tarvitse huolehtia kissan leikkauttamisesta.

Ovatko sfinxit todella niin kalliita, kuin suositushinnastonne kertoo vai voiko niitä mahdollisesti saada jostain edullisemmin?
Vastaus: Sfinx on verrattain uusi rotu Suomessa ja lisäksi hyvin harvinainen. SUREX:n suositushinnasto on laadittu yhteistyössä suomalaisten kasvattajien kanssa ja se on yhtenevä muun maailman rotukissahinnoittelun kanssa. Hinnasta neuvottelevat aina kasvattaja ja mahdollinen ostaja keskenään.

Haluaisin pian pennun! Kuinka nopeasti pentuvälityksenne voi toimittaa meille kissan? Millaisissa oloissa kissat elävät pentuvälityksessä?
Vastaus: Pentuneuvonta välittää vain kasvattajien yhteystietoja sekä tietoja pennuista ja rodusta. Kissat ostetaan aina suoraan kasvattajilta, joita on eri puolilla Suomea. Pentutiedot löytyvät kotisivuiltamme kunkin rodun omalta pentusivulta.

Kuinka kauan pentua joutuu odottamaan?
Vastaus: Pennun alin luovutusikäraja on 12 viikkoa ja SUREX:n kotisivuilta löytyy kunkin rodun sivulta varattavissa olevien pentujen listat. Cornish rex ja devon rex -pentuja on varattavissa yleensä ympäri vuoden, sfinx-pentuja saattaa odottamaan, koska niitä kasvatetaan vähemmän. Don sfinxejä syntyy vuosittain vielä vähemmän kuin sfinxejä ja german rex -kasvattajia eikä siten pentueitakaan ole Surexin listoilla tällä hetkellä lainkaan.

Voiko kissan maksaa osamaksulla?
Vastaus: Osamaksumahdollisuudesta neuvottelevat aina kasvattaja ja mahdollinen ostaja keskenään.

Voiko kissa ulkoilla edes kesällä ilman vaatteita?
Vastaus: Cornish rexin, devon rexin ja sfinxin voi viedä valvotusti ulos lämpimällä ilmalla, jolloin ne pärjäävät loistavasti ilman vaatetusta. Vaaleasävyiset rex-kissat ovat herkkiä auringon paahteelle eli aurinkoon tottumaton nahka saattaa palaa ja siksi se kannattaa joko suojata tai huolehtia siitä, että kissalla on mahdollisuus mennä varjoon. Kaikenväriset sfinx-kissat on suojattava auringolta. Sfinx on pääasiassa sisäkissa, joka voi vilustua viileällä ilmalla ulkona ja on herkkä itikoiden puremille.

Voiko cornish rexin tai devon rexin pitää ulkokissana?
Vastaus: Rotukissoja ei ole tarkoitettu ulkokissoiksi ja lisäksi kissan pitäminen taajamissa vapaana on kiellettyä. Kissaa voi ulkoiluttaa valvotusti esim. valjaissa tai ulkohäkissä.

Osaavatko cornish rexit, devon rexit ja sfinxit metsästää?
Vastaus: Kyllä nämä kissat metsästävät, jos saavat tilaisuuden, mutta hiirikissoiksi niitä ei myydä.

Osaavatko cornish rexit hyppiä korkeille tasoille vai pysyvätkö ne lattialla?
Vastaus: Cornish rex on vilkkain kesykissarotu, joka hyppii ja kiipeilee tasoille sekä lisäksi ryntäilee lattiatasossa. Rex-kissat ja sfinxit eivät sovellu henkilölle, joka haluaa rauhallisen lemmikin.

Miten rexit ja sfinxit soveltuvat lapsiperheeseen?
Vastaus: Erittäin hyvin. Ne ovat seurallisia ja melko vilkkaita ja tulevat hyvin toimeen myös perheen muiden lemmikkien kanssa. Tietysti on aina muistettava, että jokainen kissa on oma yksilönsä, mutta pääsääntöisesti rexit ja sfinxit soveltuvat hyvin lapsiperheeseen.

Haluaisin pennun. Kannattaako minun kertoa kasvattajalle, että minulla on koira?
Vastaus: Suomen Kissaliiton kauppasopimuksessa on maininta, että tulevalla omistajalla on ilmoitusvelvollisuus antaa totuudenmukaiset tiedot kissan tulevista elinolosuhteista.

Kuinka suuri osa pennuista tavallisesti syntyy lemmikkitasoisena?
Vastaus: Koska kasvatus on rodunjalostusta, kasvattajien tarkoituksena on kasvattaa mahdollisimman virheettömiä, hyväluonteisia ja terveitä pentuja. Lemmikkitasoinen pentu ei täytä rodulle asetettuja tyyppiominaisuuksia tai tällaisella pennulla saattaa olla rakennevirhe, joka Kissaliiton rekisteröintisääntöjen nojalla estää jalostuskäytön. Huolimatta lemmikkitasoisen pennun määritelmästä, suuri osa pennuista myydään lähes aina lemmikkikoteihin (ei jalostukseen, ei näyttelyyn), vaikka pennulla ei olisikaan jalostusta estävää virhettä.

Pentulistalla on pentue, jonka luovutusikä olisi kolmen viikon päästä, mutta haluaisin pennun mukaani jo viikon päästä kesämökille. Kuinka tarkkoja kasvattajat ovat luovutusiästä?
Vastaus: Suomen Kissaliiton rekisteröintisääntöjen liitteessä kasvattajasitoumus on kohta 8, jossa määritellään kissan alimmaksi luovutusiäksi 12 viikkoa. Mikäli kasvattaja luovuttaa pennun liian varhain, kasvattaja rikkoo Kissaliiton sääntöjä ja siitä seuraa rangaistus Rekisteröintisääntöjen §18.1. mukaisena.

Mikä ero on cornish rexeillä ja devon rexeillä?
Vastaus: Silmiinpistävimmät erot näiden kahden kysymyksessä mainitun rodun välillä löytynevät pään ja vartalon tyypistä. Voit tutustua kaikkien rotujemme rotumääritelmiin SUREXin kotisivuilta kunkin rodun omalla sivulla.

Mikseivät toimihenkilönne vastaa päivisin puheluihin normaalina virka-aikana?
Vastaus: Kissaharrastustoiminta on Suomessa vapaaehtoistyötä, josta ei saa palkkaa eikä korvauksia. Suurin osa toimihenkilöistämme on päivisin työssä ja kissaharrastusasiat hoidetaan työajan ulkopuolella.