Cornish rex Devon rex German rex Don sfinx Sfinx Suomen Rex-kissayhdistys ry
Logo

FIFe - The Fédération Internationale Féline

The Fédération Internationale Féline eli FIFe on perustettu vuonna 1949 Pariisissa, Ranskassa, Madame Marquerite Ravelin toimesta. Aluksi tämä järjestö toimi nimellä Fédération Internationale Féline d'Europe, mutta d'Europe-loppuosa tiputettiin pois Brazilian Cat Clubin liittyessä FIFen riveihin. FIFe toimii pääosin Euroopassa, Etelä-Amerikassa ja Aasiassa. FIFen jäseninä toimivat kissaliitot, joita kirjoitushetkellä (05/2013) on FIFen riveissä 44 kappaletta yli neljästäkymmenestä eri maasta. FIFen kotipaikka on Luxembourg ja viralliset kielet ovat englanti, saksa ja ranska.

FIFen jäseninä toimivat liitot rekisteröivät rotukissoja ja kasvattajanimiä, järjestävät näyttelyitä ja erilaisia koulutuksia ja kouluttavat virallisia FIFe-tuomareita kaikille jäsenliitoille yhteisin säännöin. FIFen jäsenliitot noudattavat yhteisiä rotumääritelmiä sekä kasvattajanimi-, näyttely-, tuomari- ja tuomarioppilassääntöjä. Jäsenliitot päättävät yhdessä asioista edustajiensa kautta.

Suomi on ollut edustettuna FIFessä vuodesta 1961 ja tällä hetkellä Suomessa FIFen jäsenliittona toimii Suomen Kissaliitto, jonka alaisuudessa toimivat jäsenyhdistykset järjestävät mm. useita kissanäyttelyitä vuosittain. Jäsenyhdistykset eli rotukissayhdistykset Suomessa ovat SUROK, PIROK, TUROK, ERY-SYD, URK, POH-KIS, KES-KIS, POROK, INCAT SUOMI, ISROK ja RUROK. Lisäksi useat rotuyhdistykset ovat Suomen Kissaliiton jäsenyhdistyksiä, kuten myös Surex.

Mitä papereita ostaja saa FIFe-rekisteröidyn kissan mukana?
FIFe-rekisteröidyn kissan mukana ostaja saa FIFen jäsenliiton rekisterikirjan (Suomessa siis Suomen Kissaliiton toimittaman rekisterikirjan), josta löytyy keskiaukeamalta kissan sukutaulu. Rekisterikirjassa on lisäksi kissan kasvattajan tiedot, pentuetiedot, terveystutkimustiedot (esim. todistus napatyrättömyydestä, kastrointi/sterilointimerkinnät ym.). Rekisterikirjan takakannessa on tilaa rokotusmerkinnöille, joten erillistä rokotuskirjaa ei välttämättä kissan mukana tule.

Kasvattaja/myyjä toimittaa omistajanvaihdospaperin Suomen Kissaliitolle, yleensä omistajanvaihdospaperi on värillinen - pennuilla sininen ja jo kerran omistajaa vaihtaneille vihreä. Lisäksi ostajaa saa Kissanomistajan oppaan ja Kissaliiton infon.

Suomen Kissaliitto ry

Kirjoittanut Erika Peltonen