Cornish rex Devon rex German rex Don sfinx Sfinx Suomen Rex-kissayhdistys ry
Logo

TICA - The International Cat Association

The International Cat Association (TICA) on perustettu 22.6.1979 Georgia Morganin toimesta. Hänen unelmansa oli luoda edestyksellisin, joustavin sekä innovatiivisin kissarekisteri maailmassa.

TICA:ssa jäsenet suoraan äänestävät tulevista päätöksistä, yhdistyksillä ei ole äänivaltaa. Liittyminen on vapaaehtoista, eli TICA:n palveluihin; rekisteröintiin, näyttelyttämiseen, kasvattamiseen yms. ei tarvitse jäsenyyttä. TICA:n toimisto sijaitsee Harlingenissa Texasissa, missä pyöritetään kaikki paperityö näyttelyistä rekisteröintiin asti.

Näyttelytoiminta
Näyttelyitä pidetään ympäri maailman, joten alueet on jaettu 13:sta regioniin, joista Suomi kuuluu Northern Europe Regioniin (NE). Suomessa toimii FINTICAt aktiivisenaTICA yhdistyksenä sekä Alfa Felis, joka on tämän tekstin kirjoitushetkellä (05/2013) tauolla.
TICA-näyttelyt ovat rinkimuotoisia näyttelyitä, joissa jokaisella tuomarilla on oma rinkinsä ja kaikki tuomarit arvoivat jokaisen kissan. Suomessa on yleensä 8 ringin näyttelyitä jotka koostuu 6 Allbreed- (AB) ja 4 specialtyringistä (SP). Allbreed-ringissä kilpailee lyhyt- ja pitkäkarvat keskenään rodusta riippumatta ja specialty ringissä erotellaan karvanpituuden mukaan. Välillä myös järjestetään kongresseja mm. kuvion, värin tai rodun kesken.

TICA:ssa kerätään pisteitä ja finaalisijoituksia titteleitä varten. Jokainen tuomari pitää rinkinsä päätteeksi finaalin, mikä on kuin minikokoinen best in show, missä kissamäärästä riippuen palkitaan 5-25 kissaa. Normaalisti arvostelutilanteessa tuomari ei puhu kissoista, vaan näyttää sijoitukset ribbonien avulla. Ringissä avustava clerk kirjaa tulokset ja pyörittää rinkiä, että tuomarin on helppo vain arvostella kissat. Vasta finaalissa tuomari kertoo miksi otti kyseiset kissat jatkoon ja miksi laittoi ne tiettyyn järjestykseen.

Näyttelykauden (1.5.-30.4.) parhaimmat palkitaan gaalanäyttelyssä, niin Amerikassa kuin EN-alueen näyttelyssä.

Mitä papereita ostaja saa TICA-rekisteröidyn kissan mukana?
Kissan mukana saat rekisteröintitodistuksen, jossa on kissan kaikki tiedot, paperi toimii myös transferina. Varsinaista sukutaulua kissan mukana ei tule, vaan sen voi erikseen tilata TICA:n toimistosta. Rokotukset tulisi merkata joko erilliseen rokotuskirjaan tai passiin, koska rekisteripaperissa ei ole paikkaa rokotuksille.

FINTICAt Kissayhdistys ry

Kirjoittanut Sara Tuomalainen
FINTICAt kissayhdistys ry, hallituksen jäsen