Cornish rex Devon rex German rex Don sfinx Sfinx Suomen Rex-kissayhdistys ry
Logo

           SFINX

STANDARDI

Rotumääritelmä FIFén mukaan

Sfinx on kooltaan keskikokoinen kissa, joka on hämmästyttävän painava kokoonsa nähden.

Pää on muodoltaan hieman leveyttään pitempi kiila, jossa pyöristyneet muodot. Päälaki on hieman pyöristynyt ja otsa on litteä. Profiilissa on hieman stoppia suoran nenän ja otsan yhtymäkohdassa. Poskipäät ovat korostuneet. Kuono-osa on voimakkaasti pyöristynyt ja leuka on vahva. Viikset ovat kokonaiset tai katkonaiset ja karhean tuntuiset.

Korvat ovat kookkaat, muodoltaan leveät tyvestä, avoimet, kaventuen hieman pyöristyneisiin kärkiin. Korvat ovat sisältä täysin karvattomat, mutta ulkoreunojen alaosiin ja korvan taakse sallitaan vähän karvaa. Korvat ovat pystyt, hieman vinoasentoiset, mutteivät vinoon kaareutuvat.

Silmät ovat kooltaan suuret ja muodoltaan sitruunat. Ne ovat vinoasentoiset suhteessa korvan ulkoreunaan. Silmät sijaitsevat vähän enemmän kuin silmän leveyden verran etäällä toisistaan. Silmien värin tulee sointua ihon väriin.

Kaula on keskipitkä ja lihaksikas sekä kaarenmuotoinen. Kaula on voimakas varsinkin uroksilla.

Vartalo on rakenteeltaan keskipitkä, kiinteä ja lihaksikas, ei hento. Vatsanseutu on täyteläisen pyöristynyt, ei litteä. Rinta on leveä ja pyöristynyt.

Jalat ovat keskimittaisen pituiset suhteessa vartaloon. Takajalat ovat hieman etujalkoja pidemmät. Etujalat etäällä toisistaan. Jalkojen luusto on keskivahva, jalat ovat kiinteät ja lihaksikkaat. Tassut ovat soikeat, varpaat ovat pitkät, hoikat ja selvästi toisistaan erottuvat. Polkuanturat ovat paksummat kuin muilla roduilla ja antavat vaikutelman siitä kuin kissa kävelisi ilmatyynyillä.

Häntä on ohut ja kapeneva, pituus suhteessa vartaloon. Leijonanhäntä sallitaan (karvatupsu hännän päässä).

Sfinx näyttää karvattomalta, mutta karva voi olla hentoa ja lyhyttä. Turkki ja iho tuntuvat säämiskältä ja kun kissaa silittää, iho voi tuntua hieman nahkealta. Erityisesti kuono-osan, korvien välissä ja hartioiden ympärillä ihon ryppyisyys on toivottavaa. Ryppyjen ei tule olla niin korostuneita, että ne vaikuttavat kissan normaaliin toimintaan. Lyhyttä, pehmeää ja hentoa karvaa sallitaan jaloissa, nenänvarressa ja poskipäissä, korvien takana, kivesten päällä ja hännän päässä.

Sfinxeillä kaikki värit ja kuviot on sallittu ja näyttelyissä nämä kissat kilpailevat viidessä väriryhmässä.

Kissa ei saa olla pieni eikä hento. Urokset voivat olla huomattavasti suurempia, jos oikeat mittasuhteet säilyvät. Sfinx on lempeäluontoinen, vilkas, älykäs ja helposti käsiteltävä.

Virheinä pidetään
- liian suora profiili, kapea pää, ryppyjen puuttuminen
- kokonaisuutena liian pienikokoinen tai kapeavartaloinen kissa, hentoista olemusta tai hentoluisuutta
- liian lyhyentukevaa tai itämais-tyyppistä vartaloa
- huomattava määrä karvaa muualla kuin mitä rotumääritelmässä on turkista mainittu
- viittaukset kiharaan karvaan tai karvanvaihdossa olevaan devon rexiin tai cornish rexiin
- turkinpoistoon viittaavat toimenpiteet

Täydelliset rotumääritelmät ovat luettavissa:

Rotumääritelmä FIFen mukaan

Rotumääritelmä CFA:n mukaan

Rotumääritelmä TICA:n mukaanKuvien luvaton kopiointi kielletty!